icon1 English  uk copy   

Др Маја Станивуковић, редовни професор

 

Stanivukovic Maja

др Маја Станивуковић, редовни професор

Дипломирала је на Правном факултету у Новом Саду, 1985. године и на Филозофском факултету у Новом Саду на групи за енглески језик и књижевност, 1986. године. Магистрирала је на Правном факултету у Новом Саду 1989. године. Такође је магистрирала и на Универзитету Корнел у Њујорку 1991. године као Фулбрајтов стипендиста. Одбранила је докторску дисертацију на Правном факултету у Новом Саду 1994. године. Стекла је мастер диплому Универзитета у Монтпељеу за област међународног нуклеарног права 2011. године.  За редовног професора изабрана је 2005. године  Држи наставу из наставног предмета Међународно приватно право општи и посебни део и наставу из наставног предмета Увод у право ЕУ. На мастер студијама држи наставу из предмета Утоворно право међународне трговине, Међународна трговинска и инвестициона арбитража и Судска заштита у Европској унији.  Од 2001. до 2007. године била је руководилац последипломских студија Грађанско и привредно право Европске уније на енглеском језику.

Била је продекан Правног факултета у Новом Саду од новембра 2000. до септембра 2002. године. Шеф је катедре за међународно право од октобра 2009. године. Била је члан делегације Републике Србије на 40. заседању УНЦИТРАЛ-а 2007. године и консултант Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) од 2008-2010. године. Представља Републику Србију у Хашкој Конференцији за међународно приватно право, као члан радне групе за израду будуће Конвенције о признању и извршењу страних судских одлука. Члан је Савета Владе Републике Србије за међународно приватно право.

Учествовала је као међународни арбитар у више од двадесет међународних арбитража. Арбитар је Спољнотрговинске арбитраже у Београду, Међународног арбитражног суда Међународне трговинске коморе у Паризу, Швајцарских комора, Спољнотрговинске арбитраже Републике Српске у Бања Луци, Сталног арбитражног суда при Привредној комори Македоније и Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Црне Горе. На листи је препоручених арбитара Бечког међународног арбитражног суда при Савезној привредној комори Аустрије (VIAC). Председница је Београдског арбитражног центра (БАЦ).

Била је члан уређивачког одбора и главни саветник за израду речника „Евровок“ на српском језику од 2003-2010. године http://eurovoc.europa.eu/. Члан је Удружења за арбитражно право Србије (УАП), Удружења за међународно право (ILA), Удружења за међународно право Србије, и Удружења за међународно нуклеарно право (INLA).

Област научног интересовања: међународно приватно право, међународна трговачка и инвестициона арбитража; право европске уније,  међународна купопродаја; правна заштита страних инвестиција.

Проф. др Маја Станивуковић је аутор, коаутор и уредник 12 књига и преко 100 научних и стручних радова.

 Говори енглески и француски језик. Од 1988. године је стални судски тумач за енглески језик при Окружном суду у Новом Саду.  

 Књиге:

1. M. Stanivuković: National Report for Serbia, In: International Handbook on Commercial Arbitration Supplement 80, Hague, Kluwer Law International, 2014, str. 1-92.

2. Maja Станивуковић, Међународна арбитража, Службени гласник, Београд, 2014.

3. Маја Станивуковић, Мирко Живковић, Међународно приватно право – Општи део, Пето измењено и допуњено издање, Службени гласник, Београд, 2013;

4.  Родољуб Етински, Сања Ђајић, Маја Станивуковић, Бернадет Бордаш, Петар Ђундић, Бојан Тубић, Основи права Европске уније, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, Нови Сад, 2010.

5.. Бернадет Бордаш, Маја Станивуковић (редактори), Проширење "европског правосудног простора" на државе чланице ЦЕФТА, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, Нови Сад, 2010.

6. Mirko Vasiljević, Reiner Kulms, Tatjana Josipović, Maja Stanivuković (Ed.), Private Law Reform in South East Europe, Liber Amicorum Christa Jessel-Holst, Universitzy of Belgrade, Faculty of Law, Belgrade 2010.

7. Maja Станивуковић, Појединац пред Судом европских заједница, едиција Међународни прописи и европско право, друго измењено и допуњено издање, Службени гласник, Београд 2009. 

8. Маја Станивуковић, Мирко Живковић, Encyclopaedia of Laws – Private International Law, Kluwer Law International, Supplement 21: Serbia, 2009; 

9. Маја Станивуковић, П. Ђундић, Међународно приватно право – Посебни део, Правни факултет у Новом Саду, 2008; 

10. Маја Станивуковић, Практикум за међународно приватно право, четврто измењено и допуњено издање, Правни факултет у Новом Саду, Центар за издавачку делатност, Нови Сад, 2007; 

11. Младен Драшкић, Маја Станивуковић, Уговорно право међународне трговине, Службени лист СЦГ, Београд, 2005; 

12. Маја Станивуковић, Директна међународна надлежност судова у имовинскоправним споровима у праву САД, ЕЕЗ и ЕФТА, Правни факултет у Новом Саду, Центар за издавачку делатност, Нови Сад, 1995, монографија - прерађена докторска дисертација;

 

Менторства


e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Сва питања у вези са распоредом наставе, консултација, испита, давањем потписа и парцијалним полагањем треба упутити студентској служби.

Професор Маја Станивуковић моли студенте да уваже извињење због тога што услед приоритета наставних и испитних обавеза не може да одговара такве поруке.

mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 260 гостију и нема пријављених чланова