English  uk copy 

 

Др Родољуб Етински, редовни професор

Др Родољуб Етински, редовни професор

Рођен је 1952. године у Новом Саду. Дипломирао је на Правном факултету 1975. године. Магистрирао је на Правном факултету у Београду 1978. године, одбранивши магистарски рад Међународноправно уређење коришћења међународних река и језера за производњу хидроелектричне енергије и за наводњавање. Докторску дисертацију на тему Међународни противправни акт као извор међународне одговорности државе одбранио је на истом факултету 1981. године. За асистента Правног факултета у Новом Саду изабран је 1980. године, за доцента 1982; за ванредног професора 1987. и за редовног професора 1992. године.

Држи наставу из наставних предмета Међународно јавно право и Међународни односи. Руководилац је факултетског пројекта Српско и европско право – теоријски, социолошки, историјски, позитивноправни и економски аспекти.

Проф. др Родољуб Етински је боравио на стручном усавршавању на Хашкој академији за међународно право и на Лондонском универзитету.

Био је продекан за наставу на Правном факултету у Новом Саду. Обављао је функцију Главног правног саветника у Савезном министарству иностраних послова СР Југославије (1994–2000). Био заступник СР Југославије у споровима пред Међународним судом правде у Хагу у вези Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида (БиХ и СРЈ (1993–2000) и Хрватска в. СРЈ (1999–2000) и о легалности употребе силе (СРЈ в. Белгија и други (1999–2000). Био је отправник послова амбасаде СР Југославије у Холандији (2000–2002). Октобра 2003. године изабран је за уредника „Зборника радова Правног факултета у Новом Саду“.

Септембра 2004. године изабран је за продекана за наставу Правног факултета у Новом Саду.

Област научног интересовања: решавање спорова, међународна одговорност државе, међународно саобраћајно право, заштита животне средине, људска права, право Европске уније.

Проф. др Родољуб Етински је аутор/коаутор 9 књига и око 50 других научних и стручних радова.

Говори енглески и немачки језик.

Књиге:

1. Родољуб Етински, Међународно правно уређење пловидбе на пловном путу Рајна – Мајна – Дунав, Форум, Нови Сад, 1985.
2. Р. Етински – С. Ђорђевић – М. Крећа – И. Чукаловић – М. Ристић, Грађа међународног јавног права I - III, Дневник, Нови Сад, 1989.
3. Родољуб Етински, Основни извори међународног саобраћајног права, Правни факултет, Нови Сад, 1991.
4. Зоран Стојановић – Јожеф Салма – Родољуб Етински – Душанка Ђурђев, Правна заштита животне средине, Београд, 1991.
5. Родољуб Етински, Међународно јавно право, Универзитет у Новом Саду, 2002, друго издање, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, 2004; 2007. треће издање; Службени гласник, Београд и Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, 2010, IV издање
6. Родољуб Етински – Сања Ђајић, Збирка тестова из међународној јавног права, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, 2003.
7. Родољуб Етински, Ивана Крстић, EU LAw on the Elimination of Discrimination, Maribor, Belgrade, 2009.
8. Родољуб Етински, Миодраг Јовановић, Драгица Вујадиновић, Democracy and Human Rights in the European Union, Maribor, Beograd, 2009.
9. Родољуб Етински, Међународно право животне средине, поглавље у књизи: Основи права животне средине (редактор: Душан Николић), стр. 245-272, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, Нови Сад 2009.
10. Родољуб Етински, Поглавље "Извори" у књизи: Основи права Европске уније, група аутора, стр. 1-75, Нови Сад, 2010.e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 106 гостију и нема пријављених чланова