icon1 English  uk copy   

Др Антун Маленица

Antun Malenica

Др Антун Маленица

 

Рођен је 1940. г. у Дубровнику. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду 1964. г. Докторирао је 1977. г. на Правном факултету у Београду (дис. Поклон у римском праву). За асистента Правног факултета у Новом Саду изабран је 1969. године, за доцента 1977, за ванредног професора 1983, за редовног професора 1993, за професора емеритуса Универзитета у Новом Саду 2009. Држао је предавања на енглеском, италијанском и француском језику на правним факултетима у Европи, САД и у Азији, а као позвани професор и професор у уговорном односу више година изводио је наставу на предмету Римско право на Правном факултету Универзитета La Sapienza у Риму. Био је судија Општинског суда у Новом Саду, а на факултету директор Института друштвених и правних наука, шеф Катедре за историју државе и права, директор Центра за изучавање распрострањености римског права, продекан (три мандата) и декан. Добитник јеПовеље са златном плакетом Универзитета у Новом Саду.

Сада је члан савета Школе за усавршавање у области римског права Универзитета у Варшави, редакције часописа Dirittoe storia (It) и научног комитета часописа Zeszyty Prawnicze (Pl).  Као професор емеритус ангажован је у настави на мастер и докторским студијама на правним факултетима Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Београду.

Областнаучногинтересовања: римскоправо.

Проф. дрАнтун Маленица имао је тридесетак саопштења на научним скуповима у иностранству. I.Уџбеници:  А. М., Римско право, 1 изд., Нови Сад 1955,  9 изд., 2009, изд. Правни фак. у Новом Саду; С. Шаркић - А. М., Правне теорије и институције антике, том I, 1 изд., Нови Сад 1994, 2 изд., 2004, изд. Правни фак. у Новом Саду;  А. М., The History of Roman Law, Нови Сад 2008, изд. Правни фак. у Новом Саду; А. М. – Н. Деретић, Римско право, Нови Сад 2011, изд. Правни фак. у Новом Саду;  А. М., Историјски поглед на систематизацију права у европском континенталном праву и на развој појма „Приватно право“, Нови Сад 2010, изд. Правни фак. у Новом Саду А.М., Методологија научноистраживачког рада (скрипта), Нови Сад 2013, изд. Правни фак. у Новом Саду. II.Извори и практикуми: Izvori rimskog prava, I tom, 1 изд. Београд 1989, 2 изд. 1993, изд. „Научна књига“;  А. М. Praktikum iz rimskog prava, Prvi tom, 1изд., Нови Сад, 1997, 4 изд., 1999, изд. Правни фак, у Новом Саду; А. М., Praktikum iz rimskog prava, Нови Сад 1997, изд. Универзитет у Новом Саду; III.Превод са латинског: А. М. Justinijanova Digesta, Prva knjiga, 1 изд. Београд 1997, 2 изд, 2003, изд. „Службени гласник“. IV.Монографије: А. М., Poklon u rimskom pravu, Београд 1981, изд. „Савремена администрација“;  А. М., О методу историјскоправне науке, Београд 2012, изд. Правни факултет у Београду.; Ствари божанског права у римском претхришћанском периоду, Нови Сад2014. изд. Правни факултет у Новом Саду.

е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 158 гостију и нема пријављених чланова