Чланци

Уводна реч декана

Поштовани,

Прошло је готово седам деценија од када је реализована идеја да АП Војводина добије највишу образовно-научну установу из области права. Правни факултет у Новом Саду, као део заједнице факултета Универзитета у Новом Саду, настао је давне 1955. године из потребе да систем образовања у нашој земљи добије високу образовно-научну установу у којој ће се образовање студената остваривати према највишим европским и светским стандардима и принципима, а у функцији подизања нивоа правне струке до места на коме се данас налази. Осим наведеног, оснивањем Правног факултета у Новом Саду Република Србија и АП Војводина добијају важан ослонац за стицање правних стандарда савремених демократских држава како би се задовољиле потребе правних професија у области судства, тужилаштва, адвокатуре, привреде и нешто касније унутрашњих послова.Dekan-300

 Шездесет година у историји неког факултета није мало и тим јубилејем може се похвалити мали број образовних институција у нашој земљи, па и шире. Постигнути резултати говоре много о напорима које професори, асистенти и други запослени улажу у образовање будућих правника на којима данас почивају скоро све институције у нашем региону.

            У својој историји Правни факултет у Новом Саду прошао је више фаза трансформисања и усавршавања, с тим што је свака фаза у том процесу била квалитет више. То је сигурно један од кључних разлога што је наш факултет данас у рангу најеминентнијих факултета Југоисточне Европе. О успеху мисије образовања и васпитања наших студената сведочи њених више од 12 000 дипломаца, 900 магистара и мастер дипломаца, више од 120 доктора правних наука као и велики број бивших и садашњих наставника и сарадника, који сви заједно деценијама подижу углед и доказују значај ове високошколске установе. Сва теоријска и практична знања која наши студенти стичу део су професионално добрих и на науци заснованих стандарда и вредности које се брижљиво и одговорно негују и примењују на факултету, почев од његовог оснивања.

            Правни факултет у Новом Саду део је јединственог универзитетског кампуса који се препознаје по квалитетном образовању, али и по изванредним условима студирања. На факултету се одвијају све активности универзитетског живота, чему доприносе највиши европски стандарди наставе, као што су климатизовани мултимедијални амфитеатри, учионице, кабинети и добро опремљени простори за живот и рад студената, наставника и сарадника. Посебно истичем недавно реновиран и уређен простор за рад студентских организација. Наша судница за симулирање суђења и за предавања истакнутих стручњака у области права у оквиру правних клиника од ове године је радни простор Основног и Вишегсуда у Новом Саду. Тиме смо постали први факултет у земљи у чијим ће се просторијама водити и парнични поступци, који ће нашим студентима омогућити реалан и потпуни увид у судске процесе, али и директан контакт са свим учесницима тог процеса.

             Располажемо респектабилном библиотеком с књижним фондом већим од 340 000 публикација.121 часописа и с приступом у око 160 000 електронских књига и 35 000 наслова часописа. Наш центар за издавачку делатност брине се да наши студенти имају на располагању целокупну савремену стручну литературу за припрему испита и израду семинарских радова и других студентских обавеза. Наше монографије, уџбеници, скрипте, наш часопис и домаћи и међународни зборници резултат су високе посвећености наставника раду са студентима и плод интензивног наставно-научног рада кроз многобројне домаће и међународне пројекте које реализујемо. Научни пројекти које остварујемо резултирали су иновирањем, између осталог, и наставних планова и програма, уз примену најсавременијих наставних метода, а према свим педагошким и дидактичким стандардима. Усмереност ка квалитету наставног процеса, задовољење студентских потреба, бољи услови за њихов рад и учење основни су постулати којих се генерације наставника и сарадника придржавају на нашем факултету. Томе доприносе и многобројни споразуми с најистакнутијим домаћим и страним институцијама од којих преузимамо знања и искуства којима употпуњујемо наша знања и праксу. Део искустава наши студенти стичу и захваљујући међународној сарадњи, а посебно учешћу на међународним такмичењима. Толико смо се навикли на успехе наших студената да то за нас већ одавно не представља ни изненађење ни сензацију. Бити први међу тридесет земаља на такмичењу у симулацији суђења пред Међународним судом у Хагу, које се одвија на енглеском језику, могу само бриљантни студенти који су своје знање стекли у врхунској образовно-научној установи.

Факултет се може похвалити успесима и на другим пољима као што су спорт, хуманитарне акције, размена студената, организација студентских сусрета, издавање студентског часописа, трибине на којима учествују еминентни професори, чланови дипломатског кора, писци и песници.

Од када је Народна скупштина Народне Републике Србије 16. августа 1955. године, донела Закон о оснивању Правног факултета у Новом Саду ми марљиво радимо, усавршавамо се и поносимо се нашим студентима и резултатима које смо постигли. Вођени том идејом, као и идејама одговорности, правде, права, морала и професионалности и даље ћемо се трудити да студентима пружимо најквалитетније образовање у теоријском и практичном смислу, које ће их што боље и што брже припремити за професионални рад у области права, али и безбедности као посебној области на нашем факултету која се већ читаву деценију успешно и интензивно развија.

            Нека остане записано да свој шездесети рођендан Правни факултет у Новом Саду слави с два акредитована програма на основним студијама, четири нова акредитована програма мастер студија, два акредитована програма докторских студија на којима студира више од 5000 студената и ради скоро сто наставника, сарадника и радника стручних служби, који су сви у функцији образовања и промоције наших студената и нашег заједничког факултета.

 

Проф. др Бранислав Ристивојевић

Декан Правног факултета у Новом Саду

mic

Упишите

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 195 гостију и нема пријављених чланова