Задужбина „Доситеј Обрадовић" објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо"

Vazna informacija 1Задужбина „Доситеј Обрадовић" објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо" за најбоље објављене радове младих аутора до 35 година, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича. Текст конкурса можете преузети на овом линку.

Коначна ранг листа за упис на основне академске студије (шк. 2020/2021)

Vazna informacija 2У прилогу можете погледати коначну ранг листу за упис на прву годину основних академских студија за школску 2020/2021. годину.

УСЛЕД ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ У ЗЕМЉИ, УПИС ЋЕ СЕ ОБАВИТИ У ЈЕДНОМ ДАНУ (понедељак, 6. јул 2020) У ПЕРИОДУ ОД 08:00 до 19:00 сати

Молимо кандидате да се придржавају распореда назначеног на ранг листи.

Будући САМОФИНАНСИРАЈУЋИ студенти треба лично да дођу на упис због потписивања уговора, осим уколико дају одговарајућу оверену пуномоћ другом лицу. Без оверене пуномоћи друго лице може уписати студента УСЛОВНО и у том случају уговор се може накнадно потписати и индекс преузети после летње паузе када факултет почне поново да ради.

Документација која се подноси приликом уписа:

Комплет за упис са свим неопходним обрасцима и индексом (по цени од 1.000 динара)може се купити на пункту на ком је студент распоређен за упис.

- оригинали средњошколских докумената;
- један попуњен образац ШВ-20 и П-4;
- студентска књижица (индекс);
- две фотографије (3,5 х 4,5 цм) - фотографију у индексу не прелепљивати заштитном фолијом!;
- доказ о уплати наканде за упис (буџетски);
- докза о уплати школарине (уплатница), за самофинансирајуће студенте.

НАПОМЕНА: Уколико је неки оригинални документ већ предат приликом конкурисања не треба га поново достављати.

Накнаде и сврха уплате:

- 6.900,00 динара - "накнада за упис" (плаћају само буџетски)

- 86.000,00 динара - "школарина" (плаћају само самофинансирајући)

НАПОМЕНА ЗА САМОФИНАНСИРАЈУЋЕ СТУДЕНТЕ: Школарина у износу од 86.000 динара може се приликом уписа уплатити у целости или из два дела. Уколико желите школарину да платите из два дела приликом уписа је потребно доставити доказ о уплати првог дела у износу од 48.000 динара. Други део школарине треба да се плати најкасније до средине јануара 2021. године у износу од 38.000 динара. Социјално угрожене категорије по посебној молби могу платити школарину и из 3 дела уколико поднесу молбу за одобрење рата најкасније до недеље, 5. јула 2020. године. Уз молбу је потребно приложити доказе који поткрепљују наводе из молбе о тешком материјалном стању и сл. Молбе се подносе на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. уз обавезне следеће елементе:

1) тема мејла (subject): #RATE_MOLBA

2) име и презиме

3) конкурсни број

Повратну информацију о решеним молбама информације ће се слати СМС поруком на бројеве телефона остављене приликом конкурисања или на нови број мобилног телефона ако он буде назначен у мејлу молбе. Молбе ће се решавати током викенда.

Инструкције за уплату:

Прималац: Правни факултет у Новом Саду

Текући рачун: 840-1627666-13

Број модела: 97

Позив на број*: 087402

НАПОМЕНА: Уплата извршена са позивом на број 117401 је такође, ИСПРАВНО извршена уплата.

 Uputstvo za fotografije

 

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (2020-OAS-1UR-KRL_Opšti_smer.pdf)2020-OAS-1UR-KRL_Opšti_smer.pdf 154 kB
Download this file (2020-OAS-1UR-KRL_Smer_unutrašnjih_poslova.pdf)2020-OAS-1UR-KRL_Smer_unutrašnjih_poslova.pdf 96 kB

Обавештење о раду библиотеке и читаонице у време пандемије

important mainНакон укидања ванредног стања, Библиотека Правног факултета почела је са радом.

У складу са препорукама за превенцију болести за време трајања епидемије,  а у циљу безбедности запослених и студената, учионица број 9 на мезанину неће радити. Читаоница ће радити у измењеном режиму, тако да је могуће поручивање и преузимање публикација, без боравка корисника у читаоници.

Радно време читаонице је радним данима од 8 до 13,30 часова.

Наручивање публикација биће искључиво онлајн, на адреси http://pf.uns.ac.rs/biblioteka/porucivanje.

У овом периоду могућност поручивања публикација имају само докторанти и студенти мастер студија.
Докторанти могу да поруче и изнесу публикације као и до сада, 5 књига на 15 дана, док часописе могу изнети само ради копирања уз обавезу да их врате до краја радног времена читаонице.
Студенти мастер студија могу да поруче и изнесу 2 књиге на 15 дана. Што се тиче коришћења часописа, услови су исти као и за докторанте.
Издавање онлајн поручених публикација је од 9 до 13,30 часова, дан након поручивања, са спољашње стране зграде, на привременом шалтеру читаонице.

Молимо Вас да користите маску и рукавице при преузимању и враћању књига.

Такође, докторанти и студенти мастер студија могу да се обрате Библиотеци ради пружања помоћи у проналажењу литературе доступне у онлајн електронским изворима, на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

За све недоумице и питања можете се обратити управнику Библиотеке Данијели Арсенијевић, на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

У нади да ћемо ускоро почети са редовним радом, желимо Вам добро здравље.
Будите одговорни.


Библиотека Правног факултета

У Новом Саду,
24.06.2020.

Обавештење

ContactСве информације у вези са конкурсом за упис студената у прву годину основних академских студија у школској 2020/2021. години можете добити на телефон 021/485-3063 сваког радног дана у периоду од 11 до 14 часова.

Конкурс за упис на основне академске студије права у шк. 2020/2021. години

Vazna informacija 1УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ

Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 1

Телефон: 021/6350-377

Факс: 021/450-427

Служба за наставу, телефон: 021/485-31-12

Жиро рачун: 840-1627666-13 (број модела: 97, позив на број: 087402)

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Интернет адреса: www.pf.uns.ac.rs

ПДФ ВЕРЗИЈА ЈЕ НА ОВОМ ЛИНКУ

СТРУЧНО УПУТСТВО МИНИСТАРСТВА СА ПРИЛОЗИМА СЕ НАЛАЗИ НА КРАЈУ ОВЕ ВЕСТИ

Универзитет у Новом Саду

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ

р а с п и с у ј е

К О Н К У Р С

за упис студената у прву годину основних академских студија

у школској 2020/2021. години

1.      Број слободних места за упис студената:

На основне академске студије може се уписати укупно 780 студената, и то:

- 183* студената чије се образовање финансира из буџета и

- 597* самофинансирајућих студената.

На поједине студијске програме може се уписати следећи број студената:

Студијски програм

Буџетске листе

Самофинансирање

Укупно

Школарина

за држављане Србије (дин.)

Школарина

за странце

(евра)

I

II

III

IV

Права - Општи смер

135

1*

1*

1**

422

560

86.000

1.200

Права - Смер унутрашњих послова

42

1*

1*

1**

175

220

86.000

1.200

Укупно

177

2*

2*

2**

597

780

183


Буџетске листе:

-          I – основна буџетска листа

-          II – програм уписа лица са инвалидитетом

-          III – програм уписа припадника Ромске националне мањине

-          IV – упис држављана Републике Србије који су у школској 2019/2020. години средњу школу завршили у иностранству

* Напомена: Број места резервисан за спровођење афирмативних акција уписа студената. У случају да резервисана места остану упражњена вратиће се у самофинансирајућу квоту.

** Напомена: Број места резервисан за држављане Републике Србије који су у школској 2019/2020. години средњу школу завршили у иностранству и припаднике наше дијаспоре из региона (Заједничко веће општина Вуковар, Република Хрватска, као и Темишвар, Румунија), а којима до истека последњег дана за пријаву на конкурс у првом конкурсном року није издато решење о нострификацији дипломе о стеченом средњем образовању. У случају да резервисана места остану упражњена вратиће се у самофинансирајућу квоту.

2. Услови конкурисања:

а) Општи услов:

Право учешћа на конкурсу имају лица са завршеним средњошколским образовањем у четворогодишњем трајању.

б) Посебни услови:

- Припадници српског народа из суседних земаља (укључујући и Републику Словенију) школују се у Републици Србији под истим условима као и држављани Републике Србије, укључујући право на буџетско финансирање. Ако ови кандидати немају нострификована документа потребна за упис, високошколска установа ће им омогућити да конкуришу уз потврду о томе да је започета нострификација њихових школских сведочанстава стечених у иностранству. Приликом уписа кандидати су дужни да високошколској установи поднесу нострификована документа.

- Припадници српског народа који поседују документа Републике Српске конкуришу без нострификације уз достављање уверења о држављанству. Кандидат своју српску националну припадност потврђује изјавом овереном на територији општине у којој живе.

- Држављанин Србије који је у школској 2019/2020. години средњу школу завршио у иностранству, а коме до истека последњег дана за пријаву кандидата у првом уписном року није издато решење о нострификацији дипломе о стеченом средњем образовању, може се пријавити за упис на студије у другом конкурсном року.

- Упис припадника Ромске националне мањине и студената са инвалидитетом (афирмативне мере уписа) се врши у складу са упутством и програмом Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Напомена: Приликом пријаве на Конкурс кандидат се опредељује за један студијски програм.

3. Полагање пријемног испита: На пријемном испиту се полаже тест из Српског језика (литература по наставном плану и програму за Српски језик и језичку културу од првог до четвртог разреда гимназије према следећим важећим уџбеницима и приручницима: 1. Станојчић, Ж., Поповић, Љ. (било које издање). Граматика српског језика - уџбеник за I, II, III и IV разред средње школе, Завод за уџбенике, Београд; 2. Пешикан, М., Јерковић, Ј., Пижурица, М. (2010). Правопис српскога језика, Матица српска, Нови Сад; 3. Кликовац, Д., Николић, Љ. (2014). Српски језик за први и други разред гимназија и средњих стручних школа, Едука, Београд; 4. Кликовац, Д. (2015). Српски језик за трећи разред гимназија и средњих стручних школа, Едука, Београд; 5. Кликовац, Д. (2018). Српски језик за четврти разред гимназија и средњих стручних школа, Едука, Београд). Свих 60 питања на пријемном испиту ће бити одабрано из објављене Збирке задатака за полагање пријемног испита из Српског језика који се налази на ОВОМ ЛИНКУ.

4. Конкурсни рокови:

Први конкурсни рок:         

-          пријављивање кандидата: 24, 25. и 26. јун 2020. године  (од 8,00 до 14,00 сати)

-          полагање пријемног испита:1. јул 2020. године

-          објављивање прелиминарне ранг листе:2. јул 2020. године

-          објављивање коначне ранг листе: 3. јул 2020. године

-          упис примљених кандидата: 6, 7, 8, 9. и 10. јул 2020. године  (од 8,00 до 14,00 сати)

Напомена:

-       Распоред по коме ће бити утврђено тачно време почетка и место полагања пријемног испита, биће објављен најкасније 29. јуна 2020. године на сајту Правног факултета.

Други конкурсни рок:

-          пријављивање кандидата:1. и 2. септембар 2020. године  (од 8,00 до 14,00 сати)

-          полагање пријемног испита3. септембар 2020. године

-          објављивање прелиминарне ранг листе4. септембар 2020. године

-          објављивање коначне ранг листе7. септембар 2020. године

-          упис примљених кандидата: 8, 9. и 10. септембар 2020. године  (од 8,00 до 14,00 сати)

Напомена:

-          Тачно време почетка пријемног испита и место полагања биће објављени накнадно.

5. Документација која се подноси приликом пријављивања кандидата:

а) Кандидати приликом пријаве на конкурс подносе на увид оригинална документа, а предају фотокопије које не треба оверавати.

-          Образац П-1 (пријавни лист - купује се у скриптарници);

-          сведочанства за сва четири разреда завршене средње школе;

-          диплома о положеном завршном, односно матурском испиту;

-          лична карта (која се подноси на увид) и копија личне карте;

-          доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита (уплатница);

НАПОМЕНА:

- Пријављивање кандидата на конкурс могуће је извршити и електронским путем, без доласка на факултет и физичке предаје конкурсне документације, на следећем линку: http://www.pf.uns.ac.rs/pocetna/prijava  где ће се попуњавати подаци које садржи образац П-1, а конкурсна документација (скенирана или усликана) ће се учитавати на последњој страници формулара. Страница формулара ће садржати детаљна упутства за попуњавање. Електронска пријава на конкурс биће омогућена најкасније од 15.06.2020. године.

б) Документација која се подноси приликом уписа:

-          оригинали средњошколских докумената;

-       за припаднике српског народа из суседних земаља (укључујући и Републику Словенију) оверену изјаву, на територији општине у којој живи, да су српске националне припадности;

-          један попуњен образац ШВ-20;

-          студентска књижица (индекс);

-          две фотографије (3,5 х 4,5 цм);

-          доказ о уплати накнаде за упис (буџетски);

-          доказ о уплати школарине (уплатница), за самофинансирајуће студенте.

6. Новчане накнаде:

-            за полагање пријемног испита: 7.600,00 динара;

-            за упис: 6.900,00 динара (плаћају само буџетски);

-            школарина: 86.000,00 (плаћају само самофинансирајући).

Накнаде, као и школарина, уплаћују се на рачун факултета 840-1627666-13 (број модела: 97, позив на број: 087402) доказ о уплати (примерак уплатнице) се подноси са документацијом.

Напомене:

-  Школарина се може платити и у два дела, тако да се приликом уписа плаћа први део у износу од 48.000,00 дин, а други део у износу од 38.000,00 дин. приликом овере зимског семестра.

Накнада за осигурање лица укључена је у цену школарине, односно, накнаду за упис.

7. Критеријуми за утврђивање редоследа кандидата на ранг листи:

Редослед кандидата за упис у прву годину основних студија утврђује Комисија за упис појединачно за сваки студијски програм.

Кандидати се рангирају према резултату постигнутом на пријемном испиту и према општем успеху из претходног школовања, и то:

-          највише 40 бодова кандидат остварује по основу успеха у средњој школи;

-          највише 60 бодова кандидат остварује на тесту из Српског језика;

Кандидати који се у претходном школовању студирали у статусу буџетских студената, немају право поновног уписа на исти ниво студија у овом статусу, што кандидати потврђују давањем изјаве при конкурисању.

Студент који се финансира из буџета може у том статусу да има уписан само један студијски програм на истом нивоу студија на територији Републике Србије, што сваки кандидат потврђује давањем изјаве при упису.

Напомена: У случају да се кандидат на ранг листи налази ван квоте предвиђене за упис на студијски програм за који се определио, биће допунски рангиран на листи другог студијског програма, након последњег рангираног кандидата који се пријавио за тај студијски програм.

8. Начин и рокови за подношење приговора на утврђени редослед:

Кандидат може поднети приговор на тачност бодовања свог теста на прелиминарној ранг-листи и на исправност обављања пријемног испита.

Приговор се може поднети дана 3. јула 2020. године у времену од 10.00 до 12.00 сати.

Приговор се подноси декану, а предаје се на шалтеру Службе за наставу.

Декан одлучује о приговору у року од 24 сата од пријема приговора.

Кандидат који подноси приговор на тачност бодовања свог теста на прелиминарној ранг-листи, има право да присуствује комисијском прегледу теста, што у свом приговору треба и изричито да наведе.

9. Упис страних држављана:

Услов за упис страног држављанина је да има завршено средњошколско образовање у четворогодишњем трајању, да зна српски језик и да има положен пријемни испит.

Страни држављанин приликом уписа подноси следећу документацију:

-          извод из матичне књиге рођених;

-          нострификовану диплому средње школе;

-          доказ о регулисаном здравственом осигурању;

-          доказ о знању српског језика;

-          доказ о уплати школарине.

10. Напомена:

Поступак за признавање страних средњошколских исправа, подноси се Агенцији за квалификације (http://www.mpn.gov.rs/enicnaric-srbija

Са потврдом да је у току поступак нострификације стране средњошколске исправе, или доказом да је предат захтев за нострификацију, ималац стране средњошколске исправе може се пријавити за упис у прву годину студија и у првом уписном року.

Ималац стране средњошколске исправе који стиче диплому полагањем ИБ матуре, у првом уписном року високошколској установи доставља потврду средње школе да је положио све испите предвиђене програмом за стицање међународно признате матуре (International Baccaleurate Diploma Programme).

Ималац стране средњошколске исправе који у првом уписном року оствари право уписа на студије у оквиру одлуком Владе утврђеног броја основних буџетских места, односно у оквиру утврђеног броја самофинансирајућих места, високошколска установа може условно уписати у прву годину студија, уз обавезу достављања решења о нострификацији средњошколске исправе до почетка наставе.

Учесник конкурса који је као ученик трећег или четвртог разреда средње школе показао изузетан успех на републичком такмичењу које организује надлежно министарство (освојио једно од прва три места) или на међународном такмичењу, не полаже пријемни испит, већ се вреднује максималним бројем бодова. Ово право се остварује по посебном захтеву који се подноси приликом пријављивања за полагање пријемног испита уз који се прилаже одговарајући доказ.

Упис који се врши применом афирмативних мера спроводиће се у складу са Стручним упутством Министарства просвете, науке и технолошког развоја за спровођење уписа у прву годину студијских програма основних и интегрисаних студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија и Програмима афирмативних мера.

Лица са посебним потребама могу полагати пријемни испит на начин прилагођен њиховим потребама, а у складу са објективним могућностима факултета. Захтев за полагање пријемног испита, са описом начина полагања се предаје приликом подношења пријаве на Конкурс.

Д Е К А Н

проф. др Бранислав Ристивојевић

ОБАВЕЗНА употреба рукавица и заштитне маске

Vazna informacija COVID19Обавештавају се сви студенти да је од 25.05.2020. године ОБАВЕЗНА употреба рукавица и заштитне маске приликом уласка у зграду Правног факултета у Новом Саду.

Упутство Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"

AddПрепоруке за превенцију болести COVID-19 на факултетима и у студентским домовима у оквиру поступног ублажавања мера везаних за спречавање ширења болести COVID-19.

1. Пре почетка рада факултета, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина примене и неопходног контактног времена. 

2. Радници на факултетима и студенти морају бити без симптома који указују на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на факултет.

3. На улазу у објекат поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

4. Потребно је да послодавац обезбеди довољне количине личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола у амфитеатрима, читаоницама и свим осталим просторијама где студенти бораве и уче. Такође, неопходно је обезбедити и довољне количине топломера и информације где се студенти могу јавити како би у случају да се осећају лоше могли да измере своју телесну температуру. 

5. Студенте организовати у мање групе током наставе, а величину групе одредити на основу броја места у амфитеатрима, учионицама, вежбаонама и др. тако да удаљеност између студената буде најмање два метра. Не препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања по ходницима, у дворишту или другим местима. 

6. Распоред предавања организовати тако да између предавања буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили. Препоручије се да се почетак предавања сачека у амфитеатрима или вежбаонама.

7. Одржавање испита организовати тако да се термини испита не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање два метра. 

8. Запослени на факултету и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду,  уз редовно спровођење мере личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфекције руку средством на бази 70% алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку, не делити храну. 

9. Редовно чистити простор објекта укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола. 

10. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.

11. Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање отпада (употребљених маски и др). Отпад одлагати у кесу смештену у канти са педалом за ножно отварање или отворене како би се избегло додиривање површине канте. Кесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третирати у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите

12. Не организовати скупове, прославе и слична дешавања на факултету, као ни групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа.

13. Препорука је да кафетерије и слични простори где се продаје и служи вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу факултета, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и спречило задржавање у групама.

14. Потребно је да сви запослени бар два пута дневно, мере температуру и проверају да ли имају неки од симптома који могу указивати на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса), а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома који указују на COVID-19 запослени  треба да се јави надређеном и не долази на посао, те да се јави свом изабраном лекару у дому здравља. 

15. У ситуацији појаве сумње на оболевање од COVID-19 код запосленог, декан те установе је у обавези да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљег поступања.

16. Потребно је да сви запослени на факултетима смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум.

Смештај у студентским домовима

1. Пре почетка рада студентског дома, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина примене и неопходног контактног времена. 

2. На улазу у студентске домове поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола како на улазу тако и по ходницима.

3. Потребно је да се запосленима у студентским домовима обезбеде довољне количине личне заштитне опреме, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију.

4. Редовно чистити простор студентског дома укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола. 

5. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.

6. Постељину, јастучнице, ћебад и друге тканине уклонити и опрати у машини за прање  веша употребом стандардних детерџената користећи програм прања на температури од најмање 60 °C. Постељину мењати и прати најмање једном недељно. 

7. У тоалетима и купатилима обезбедити сапуне и папирне убрусе и спроводити редовно чишћење и дезинфекцију површина. Поставити обавештење о обавези прања и дезинфекције руку, као и упутства за правилно прање руку.

8. Запослени у студентском дому као и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду и то приликом кретања кроз ходник или боравка у заједничким просторијама које се деле са више особа. 

9. Број студената у собама у којима су смештени студенти организовати тако да студенти који живе заједно могу да одржавају прописану удаљеност од најмање два метра у свим правцима приликом боравка и спавања. 

10. Организовати исхрану студената кад год је то могуће у собама за боравак (кетеринг). Уколико је неопходно користити мензе/трепезарије, студенти за столовима треба да седе на удаљености од најмање два метра у сваком правцу, а сваки сто је потребно да има средства за дезинфекцију руку и папирне убрусе. 

11. Чекање за храну у студентској мензи организовати у реду са размаком међу студентима од два метра, а студенти док чекају у реду морају носити маске. Маска се скида само током јела. 

12. У студентској мензи приликом припреме хране потребно је придржавати се уобичајених принципа добре хигијенске праксе у припреми и манипулацији храном, са циљем смањења увек присутних ризика за све болести преносиве храном. Избацити из употребе послуживање кечапа, сенфа, сосева, уља, сланика, шећера, чајева и сл. из посуда за заједничку употребу. Контролисати поступак прања посуђа – обавезно машинско прање или, ако за то нема услова, прање детерџентом на што вишој температури (у машини за судове на температури већој од 60˚C). При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени у складу са упутством произвођача, а посебно водити рачуна да дезинфекционо средство не дође у контакт са храном!!!

13. Неопходно је да студенти свакодневно прате своје здравствено стање и уколико се појаве симптоми респираторне инфекције да се јаве лекару студентске поликлинике, управнику студентског дома и родитељима. Управник студентског дома је дужан да у случају појаве сумње на COVID-19 одмах обавести  епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље путем телефона. 

14. У студентском дому потребно је обезбедити довољно топломера како би били доступни студентима да у свако време могу измерити своју телесну температуру, а на свим видним местима треба поставити бројеве телефона на који студенти могу да се јаве у случају појаве симптома који указују на COVID-19.

15. Студенти би требали да избегавају посете рођака и пријатеља, смање своје друштвене активности и да избегавају одлазак на јавна места, посебно места без адекватне вентилације.

Достава хране и пића – кетеринг

1. Хигијену и дезинфекцију возила за доставу треба спроводити што чешће (препоручљиво пре и након сваког завршеног “круга доставе”) препорученим средствима у складу са упутством произвођача. 

2. Упаковану храну спаковати у додатне пакете или кесе како би се спречила контаминација хране и амбалаже у којој је пакована. 

3. Обавезно најавити долазак хране телефоном како би оставили времена за особље студентског дома/мензе да се припреми за преузимање хране. 

4. Достављач је дужан да приликом доставе носи маску и рукавице, и храну предаје на посебно за то означеном улазу.

5. Храна се допрема на посебан улаз кад год је то могуће, а чист и прљав пут кретања хране се не смеју укрштати. Уколико то није могуће, пут кретања хране се мора дезинфиковати непосредно пре достављања хране.

6. Храну преузимају посебно за то одређене особе које су у обавези да носе маску и рукавице. Иста особа спроводи и дистрибуцију хране и поспремање остатака хране након јела.

7. Чекање студената на преузимање хране у студентском дому/мензи организовати у реду са размаком међу студентима од најмање два метра, а студенти док чекају у реду морају носити маске. 

Препоруке су подложне изменама у зависности од промене епидемиолошке ситуације.

ПРИРУЧНИК ЗА ПРИРЕМУ ПОЛАГАЊА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА

skripte za prijemniПриручник за припрему полагања пријемног испита из српског језика за упис на прву годину основних академских  студија на Правном факултету у Новом Саду у школској 2020/2021 години.

Рок пријаве на Конференцију "Правна традиција и нови правни изазови"

ConfLegalTraditionРок за пријаву учешћа на Конференцији ''Правна традиција и нови правни изазови'', због ситуације изазване пандемијом вируса COVID-19, продужен је до 3. априла.  Такође, продужен је и рок за предају апстраката до 5. маја. 2020. године.

 

Органзациони одбор Конференције

Збирка питања за полагање пријемног

Zbirka pitanja za prijemniЗбирка питања из српског језика за полагање пријемног испита за упис на прву годину основних академских студија на Правном факултету у Новом Саду у школској 2020/2021 години, је у прилогу ове вести.
Кандидати који су купили збирку питања за припрему пријемног испита издање 2017. из Историје и Устава и права грађана, могу исту вратити у скриптарницу Правног факултета у Новом Саду и биће им враћен новац.
 
Свим будућим студентима Правног факултета препоручује се пријава за бесплатну онлајн припремну наставу за пријемни испит.
 
Пријава за припремну наставу је на овој страници.
Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (PFNSZbirkaZadatakaZaPrijemni2020.pdf)PFNSZbirkaZadatakaZaPrijemni2020.pdf 574 kB
mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 149 гостију и нема пријављених чланова