Такмичење у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду

Традиционално 28. пут студенти Правног факултета су се 9. маја 2024. надметали у беседништву. Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом (Његош) и Affirmanti incumbit probatio (Ко тврди мора и доказати) – лат. изрека.

Такмичаре је оцењивао стручни жири у следећем саставу: в.ф. главног јавног тужиоца Апелационог јавног тужилаштва у Новом Саду Татјана Лагумџија, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Маја Миљковић, члан Извршног одбора Коморе јавних извршитеља Горан Милосавић, јавни бележник Игор Врањеш и адвокат у Новом Саду Срђан Добросављев.

У конкуренцији су били како већ искусни беседници, тако и најмлађа генерација беседника. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња прве године Тамара Момчиловић, са беседом под називом Илузија: апстракција или не?. Она је освојила и прво место у категорији слободна тема, док је друго место у овој категорији припало студенту друге године, Душану Вукелићу, који је беседио на тему Рим – вечно жива цивилизација. У категорији задата тема прво место је освојила апсолвенткиња Дајана Деспотовић, која је беседила на тему Ко тврди мора и да докаже, док је друго место у истоји категорији освојила студенткиња треће године, Александра Дамјанац са беседом на тему Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом. Награду публике освојила је студенткиња прве године, Андријана Раичевић, која је представила беседу на задату тему Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом. Факултет је, као и сваке године, победницима припремио прикладне поклоне.