Tрадиционално 26. пут студенти Правног факултета у Новом Саду су се 16. априла 2022. године надметали у беседништву. Такмичење је ове године одржано током Студентске конференције на Златибору.

Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле две мисли Бранислава Нушића: Брак је уговор по коме човек једном у животу каже ДА и преузима обавезу да то понавља целог живота и Правда је људима често тежа од неправде. Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: председник Апелационог суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Владислав Костић, адвокат Иван Гвозденац, као и продекан нашег факултета проф. др Слободан Орловић.

У конкуренцији су били како већ искусни беседници, тако и најмлађа генерација беседника. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња III године основних академских студија, Марија Иконић, која је говорила на тему Правда је људима често тежа од неправде. Она је, такође, освојила гласове публике. Прво место у категорији слободна тема је освојила Љубица Драгојлов, студенткиња I године основних академских студија, са беседом под називом Истине и лажи, док је у категорији задата тема, прво место припало Јани Атељевић, студенткињи IV године основних академских студија, која је говорила на тему Брак је уговор по коме човек једном у животу каже ДА и преузима обавезу да то понавља целог живота. Друго место у категорији слободна тема освојила је студенткиња IV године основних академских студија, Богдана Ђурић са беседом Верујем, десиће се, док је друго место у категорији задата тема припало студенткињи I године основних академских студија, Александри Дамјанац, која је представила беседу на тему Правда је људима често тежа од неправде. Факултет је, као и сваке године, победницима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број студената Правног факултета у Новом Саду.