Поштоване младе колегинице и колеге,

Пре, сада већ више од 60 година, група вредних и посвећених правника професионалаца и интелектуалаца имала је тада наизглед неостварив сан, али сан у који су дубоко веровали и у којем су истрајали. Сан је био да оснују и да заживи једна од најбољих и најпрестижнијих установа за школовање правника у нашој земљи и на српском језику, установа која је одговарала времену у коме су живели, али и која ће бити способна да одговори на све изазове времена која тек долазе. Тај захтевни задатак они нису одабрали зато што је то лако. Напротив, већ зато што је то тешко. Само тежак задатак који поставите пред себе може да да трајни и борбе вредан резултат. Не захваљујући срећи или стицају околности, већ само захваљујући упорности и храбрости да тај сан следе и да на његовом остварењу истрају, да се са свим недаћама изборе и да се са свим проблемима који су пред њих искрсли суоче, они су дошли до свог циља, а ми томе данас сведочимо.

Изузетно сам задовољан, јер смо сви ми овде и даље након више од пола века, око тог лепог сна окупљени.

Када једна књига доживи 66 издања, мора да је читана, када једна опера има 66 извођења мора да је слушана, када једна серија има 66 наставака, мора да је гледана, када један факултет са успехом образује и припрема младе људе за једну од најодговорнијих професија у друштву – професију правника 66 година, мора да је ИЗУЗЕТАН.

Живот у који Ви данас ступате носи пуно промена.

Уписом на факултет многи појмови које сте користили у средњој школи ће нестати. Више нема великог и малог одмора, нема школског звона, нема домаћих задатака и можда најважнија ствар – нема родитељских састанака. Сада се срећете са једним новим појмом – студирање – и са свим оним што оно са собом носи.

Почетак студирања јесте једна нова фаза у вашем животу, а она као и свака новина односно промена, са собом носи различите нове доживљаје, нова осећања, нова искуства, али и изазове. Овај преображај ваших живота захтева прилагођавање. Треба се прилагодити на потпуно нови стил наставе – предавања, нове технике учења – проучавање и сазнавање, нови начин употребе наученог – уместо простог понављања стеченог знања, сада на сцену ступа анализа проблема и синтетисање решења. Морате да се навикнете и на нове врсте учитеља, то више нису наставници, већ професори –научници. Средње образовање вас је припремило само да дајете одговоре на питања како, где и колико? Након успешног окончања вашег образовања бићете оспособљени да дате одговор и на питање – ЗАШТО?

Ваша слобода биће у односу на ону коју сте имали у средњој школи много већа (рекли смо, нема више родитељских састанака), али молим вас да водите рачуна, да ће утолико бити веће и ваше обавезе и природно, ваша одговорност.

Да би сте све ово савладали ви морате да освојите и развијете потпуно нове радне навике и различите нове начине организације вашег времена. Нарочито ће то бити тешко већини вас која долази у непознати град да студира. Ви морате да усвојите много нових информација ради лакшег сналажења и прилагођавања у новој средини. Поред овог треба да се навикнете и на Факултет, али не само као на нову и вама непознату зграду. Не. Најважније је да га доживите и прихватите као нову установу, нову организацију и нову заједницу, вама до сада непознатих али гарантујем вам, и поред тога, отворених и приступачних људи.

Моја врата и врата мојих и ваших колега који припадају наставном кадру овде на факултету су вам увек отворена. Или, за оне који више воле савремене видове комуникације, наши мејлови су вам увек доступни. Немојте да зазирете да употребите наше време.

Колико год да промена и новина носи живот у који данас улазите, он носи и пуно могућности.

Наша мисија је да припремимо универзитетски квалификоване правнике који ће бити способни да, као судије, тужиоци или адвокати, у организацијама и институцијама својим знањем, способностима, разумевањем ширег и ближег окружења, дају снажан и трајан допринос одржавању и развоју правног поретка али и савременог српског друштва. За тако нешто наши оснивачи су нам оставили у наслеђе да увек гледамо преко граница постојећег и могућег. Tрудили смо се да освојимо и усвојимо представу другачијег вредносног система и система образовања, и да га на вас пренесемо. Само тако смо могли да створимо студијске програме који су давно превазишли националне или регионалне оквире и које стално осавремењујемо. Те програме нисмо правили само зато да буду другачији. Не. Зашто? Па зато што једна изрека каже: „Лако је бити другачији, тешко је бити бољи“. Они су направљени да вам увек пруже боље образовање од других.

Желео бих да се осврнем на једну од дилема коју верујем да сте и сами имали уписујући факултет ових дана: Да ли правници имају будућност поред програмера и инжењера? Да ли ће право преживети поред информационих технологија?

Школујете се за образовни профил коме је несумњиво припадала прошлост, који несумњиво има садашњост и за који, за разлику од великог броја занимања из области техничких наука, за која сада влада неуобичајено велико интересовање, постоји будућност. Да истина је, тзв. четврта индустријска револуције носи са собом тако брз развој роботике и вештачке интелигенције да они светлосном брзином мењају тржишта радне снаге тако што чине потпуно непотребним нека занимања која се данас узимају здраво за готово. Да је неко пре само 50 година рекао индустријским радницима да ће их заменити роботи, они би се насмејали. Међутим, управо то се десило и дешава се. Информатичари и инжењери биће последње жртве свог сопственог успеха и напретка који су створили, на крају ће и њих заменити роботи.

Да ли неко од вас сумња у ове моје речи? Објаснићу их. Колико год роботи могу да опонашају људске покрете реторичко питање које вам постављам је следеће: да ли могу да опонашају људски дух? Да ли ове бездушне и хладне машине имају оне способности које су неопходне једном судији да би направио она филигранска, нијансирана, рафинирана и танана разликовања између: а) односа педофила са његовом жртвом и невине љубави два људска бића; б) предузетничког ризика или пословне преваре; в) насиља у породици и намерно исценираног развода; г) неспретног удварача и наметљивог сексуалног предатора; д) навијачког одушевљења и нереда на стадиону; ђ) друштвено прихватљивог ризика у ваздушном саобраћају и нехатног проузроковања смрти 200 људи у авионској несрећи; е) жртава етничког чишћења и лица принудно пресељних због изградње нпр. хидроцентрале? Речју, у свим овим случајевима у питању је једна вечна и вечита разлика, разлика између добра и зла. Која машина је томе дорасла?

Техничке науке се оснивају на техничким законитостима, које су вечне, трајне и непромењиве. Сила гравитације нас сигурно вуче ка земљи по једном неумитном обрасцу који се унапред може предвидети па самим тим и прорачунати, шта год ми о томе мислили или желели.

Међутим, законитости друштвених токова по којим се изграђује правни систем се трајно и стално мењају и еволуирају. Јучерашњи добри грађани могу сутра бити учиниоци кривичних дела, а данашњи осуђеници се сутра могу поправити до равни узорних грађана. За професионалце у техничким или природним наукама се или Земља окреће око Сунца или Сунце око Земље, трећег нема. Нема прелаза или нијансе. Насупрот томе друштвене науке, па тако и право у чије окриље ви данас ступате, не оперишу са оваквим апсолутним законитостима већ релативним. Ништа није апсолутно добро или апсолутно зло, већ ћете ви као судије, тужиоци или адвокати доносити одлуке о томе на основу сазнања да се исправно налази између супротности које се граде на вечно променљивим схватањима и доживљајима доброг и лошег, добра и зла и на крају исправног и противправног.

Следећа могућност која вам се нуди јесте да у току ваших студија, али и после њиховог успешног окончања, своје познавање права и страних језика обогатите на некој од престижних образовних установа у свету са којима имамо јединствену и ексклузивну мрежу уговора о сарадњи.

Успели смо да у образовању ујединимо два света наше, и ваше будуће струке, правну науку и правну праксу. У том споју налази се трећа важна могућност која вам се овде пружа. Захваљујући ексклузивном статусу за који смо се за ове 66 године изборили, имамо закључене уговоре о сарадњи, а за најбоље студенте после успешно окончаних студија и радно ангажовање, са десетинама референтних установа у земљи (судова, тужилаштава, адвокатских канцеларија или државних институција, министарства, секретаријата…). Сигуран сам да би свака од њих, и правна наука и правна пракса, могла да сама за себе промени свет права, међутим, једино заједно оне ће учинити ваше образовање заокруженим како би ви сутра, као потпуно и целовито образовни правници, могли да свет око вас учините, не само другачијим јер је то лако, него и бољим и праведнијим.

Ми можемо да вас за ту улогу у вашим животима припремимо, као што смо припремили ваше старије колеге. Питање је да ли сте ви за то спремни? Да ли желите да као и оснивачи ове куће истрајете и не одустанете на путу до успеха. Ако и нисте о томе размишљали када сте се уписивали, имате прилику да о томе размишљате сада. Када год будете, а бићете, у прилици да се премишљате да ли је вредело доћи овде, да се двоумите да ли би било боље да сте отишли негде другде, да уопште преиспитиујете одлуку да студирате, на нашој, а сада и вашој кући, следите једну народну мудрост, којом су се водили и наши оснивачи пре 66 година – „Што не кошта труда, ништа ни не вреди“.

На том путу труд и напор који вас чекају изражени су са много часова озбиљног рада, много одрицања и уздржавања од тренутних задовољстава на рачун трајних вредности, много посвећености, много непроспаваних ноћи и дана проведених у читаоници и библиотеци. На крају тог пута чека вас не само престижна титула и њој одговарајући друштвени статус већ ексклузивно знање и много пословних и професионалних могућности.

Сигуран сам да ћете и ви, драги наши студенти, смоћи снаге, храбрости и знања да остварите своје снове.

Декан Правног факултета у Новом Саду
проф. др Бранислав Ристивојевић