ПRЕГЛЕД АКТИВНОСТИ НА СТУДЕНТСКОМ СЕРВИСУ

У циљу ефикасног праћења наставе na даљину, дајемо преглед активности и упутства за приступ свим сервисима на Правном факултету у Новом Саду.

Активности су дате у редоследу како их треба активирати, будући да су сервиси међусобно повезани. Неким сервисима је немогуће прићи, без оних који су претходно наведени, стога је неопходно поштовати дати редослед.

1. Пријава на Студентски сервис

1.а. Верификација и-мејла

1.б. Попуњавање анкета

2. Пријава на Сова платформу

2.1 Продужење и промена лозинке на Сова платформи

3. Пријава на универзитетски и-мејл налог

4. Регистрација на MS Office 365 сервис

5. Пријава на Teams апликацију

6. Приступ предавањима


Овај видео приказује обједињен преглед свих активности које студент треба да уради како би пратио наставу на даљину:

1. Пријава на Студентски сервис

Студентски сервис користе студенти на основним, мастер и докторским студијама. Он је главни сервис преко којег студенти добијају сва потребна обавештења везана за студирање. Студенти преко Студентског сервиса пријављују испите, имају преглед оцена и имају приступ индивидуалном распореду предавања и вежби. Обавеза сваког студента је да редовно прати вести и нотификације на Студентском сервису. Приступ сервису је везан за статус студента, тако да пре приступа Студентском сервису, морате имати решен статус студента.

Адреса за пријаву на студентски сервис је https://servisi.pf.uns.ac.rs/SSluzba/

Корисничко име је број индекса у облику P34/21 где је P – ознака смера, 34 – број индекса, /21 – година уписа.

Лозинка је иницијално јединствени матични број али се може променити.

1.1. Како би студент успешно приступио настави на даљину, неопходно да најпре изабере латинично писмо – горњи десни угао, на страници за пријаву у Студентски сервис (само при регистрацији за наставу на даљину) и пријави се на Студентски сервис користећи своје Корисничко име и Лозинку.

1.2. У менију са десне стране, у групи ОБАВЕШТЕЊА треба кликнути на Нотификације и поруке.

1.3. Кликните на + иконицу испред поруке Активирање налога на платформи за онлајн учење СОВА

 

1.4. Испод ће се отворити Корисничко име: у облику .pr.. (нпр. petrovic.pr.p17.21) и Активациони линк

 

1.5. Кликните на реч Линк и отвориће се нова страница на којој треба уписати лозинки за приступ Сова сервису. Важно је да приликом креирања лозинке не користите ћирилицу, као ни слова ш,ђ,ч,ћ,ж. У случају да се након клика на Линк појави порука Налог petrovic.pr.p17.21@uns.ac.rs је активан, значи да сте успешно активирали налог и можете прећи на следећи сервис.

1.а За ову активност предлажемо да користите рачунар. Пријавите се најпре на Студентски сервис, како је описано у кораку 1. Унесите Вашу и-мејл адресу и кликните на дугме Измени и региструј и-мејл адресу. Отворите нову картицу у Вашем претраживачу и пријавите се на Ваш и-мејл налог, (нпр. gmail.com). Пронађите имејл поруку од пошиљаоца no-reply(ат)pf.uns.ac.rs и са насловом поруке Studentski Web Servis-Studentski servis Pravnog fakulteta u Novom Sadu (проверите и у СПАМ порукама). У и-мејл поруци је линк за верификацију, те кликните на добијени линк. У случају да Вам претраживач из неког разлога не дозвољава да кликнете на линк, селектујте цео линк од https://servisi…. до краја линка и притисните комбинацију тастера CTRL-C. Oтворите нову картицу и кликните на врху у поље где се уписује УРЛ адреса (нпр. www.google.com или about:blank). Обришите све што се налази у пољу и притисните комбинацију тастера CTRL-V. Појавиће Вам се адреса линка за верификацију и-мејл адресе, који треба да отворите. Након отварања поменуте адресе, појављује се обавештење да сте верификовали и-мејл адресу. Пређите на картицу где се налази Студентски сервис и кликните на дугме Настави.


2. Сова платформа служи да студенти преко ње приступе предавањима. Начин приступа предавањима је описан у последњем кораку. Пре тога је неопходно активирати овај сервис.

Приступ Сова платформи је https://sova.uns.ac.rs/

Пријава на Сова платформу је у горњем десном углу (Пријава). Након клика на реч Пријава отвориће се форма за приступ платформи.

У поље Адреса електронске поште уписујете Ваше корисничко име у облику имејл адресе: .pr..@uns.ac.rs (нпр. petrovic.pr.p17.21@pf.uns.ac.rs).

У поље Лозинка уписујете лозинку коју сте креирали у претходном кораку.

2.1. Лозинка истиче (постаје неважећа) шест месеци после отварања корисничког налога, односно од последње промене лозинке. Актуелну лозинку можете променити или продужити њено важење било када у периоду њеног важења. Важно је приметити да ће она од последње промене или продужења њене важности, важити нових шест месеци. Страница за продужење важности лозинке и за промену лозинке је https://portal.uns.ac.rs/pass/. У поље Корисничко име уписујете .pr.. (нпр. petrovic.pr.p17.21 ). Остала поља се односе на важеће и нове лозинке ако желите да их промените или само продужите.

Продужење времена важења лозинке или доделу нове лозинке, можете тражити и слањем захтева на адресу cit@uns.ac.rs Захтев може бити послат са било које и-мејл адресе и мора да садржи корисничко име за које се продужава трајање валидности или врши додела нове лозинке као и скенирану прву страну индекса, где се види слика студента и број индекса.

3. Универзитетски имејл налог служи како бисте се регистровали на Office 365 платформу као студент Унивеерзитета у Новом Саду.

Приступ универзитетском веб и-мејлу је преко речи Webmail у горњем левом углу, где се налази икониса Сове, а потом следи текст SOVA UNS Webmail Oblak/Cloud Srpski (sr_lt) или на https://www.uns.ac.rs/index.php/webmail.

За приступ и-мејлу,у поље Name треба уписати корисничко име у облику имејл адресе: .pr..@uns.ac.rs (нпр. petrovic.pr.p17.21@pf.uns.ac.rs)

У поље Password треба уписати лозинку коју сте креирали у кораку 2.

4. Регистрација на Office 365 платформу је потребна како бисте као регистрован корисник приступили предавању на Тимс платформи. Приступ предавању као корисник Гост , није могућа.

Приступ Office 365 платформи је на https://www.microsoft.com/en-us/education/products/office

4.1. У поље Enter your school email address уписујете корисничко име у облику имејл адресе: .pr..@uns.ac.rs (нпр. petrovic.pr.p17.21@pf.uns.ac.rs)

4.2. Кликните на GET STARTED а потом на I’am a student

4.3. У поља First name и Last name унесите Ваше име и презиме.

4.4. У поље Create password унeсите лозинку латиницом а која има бар једно велико слово и неки специјални карактер.

4.5. Поновите лозинку у поље Confirm password

4.6. Verification code пронађите на Универзитетском веб и-мејлу. Приступ овом сервису погледајте у кораку 3.

4.7. У листи пронађите Србија

4.8. При дну странице кликните на Start

4.9. На новој страници која ће се након клика отворити, прођите рекламне поруке и излогујте се са налог.

4.10. Пријавите се поново на Мајкрософт налог кликом на Sign in или преко https://login.microsoftonline.com. Користите корисничко име у облику имејл адресе: .pr..@uns.ac.rs (нпр. petrovic.pr.p17.21@pf.uns.ac.rs) и лозинку коју сте направили у кораку 4.4.

 

4.11. Кликните на NEXT и након тога добићете упит да проследите додатне податке. Они се односе на резервни и-мејл, како не би изгубили приступ налогу. Кликните на Set it up now у линији где пише: Authentication Email is not configuered Set it up now. Потом у поље које ћете добити унесите Ваш и-мејл, (нпр. petrovic@gmail.com). Потом кликните на дугме EMAIL ME. Приступите Вашем и-мејл налогу (нпр. gmail.com налогу) и прочитајте верификациони коод. Унесите коод у ново поље које ће се отворити и кликните на дугме verify.

4.12. Након овога, можете се одјавити са Office 365 налога.


5. Преузмите и инсталирајте Teams  апликацију са https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/microsoft-teams/download-app

5.1 Приликом првог покретања Тимс програма, појавиће се дугме Get started а након што кликнете на њега, појавиће се прозор за пријаву Ваше и-мејл адресе. У пољу Sign in упишите универзитетуску и-мејл адресу у облику: .pr..@uns.ac.rs (нпр. petrovic.pr.p17.21@pf.uns.ac.rs) и лозинку коју сте направили у кораку 4.4.

6. Индивидуални распоред наставе налази се на Студентским сервисима. Како би видели распоред, потребно је да се пријавите на Студентски сервис, како је описано у кораку 1, без потребе да бирате латинично писмо, при врху стране. Након тога, у менију са десне стране кликните на Моја настава, где можете видети Ваш распоред предавања. Пријава у наставну групу, Пријава за активност и сл. можете видети у групи Распореди. Пријава у наставну групу искључиво се ради на Студентским сервисима. На Сова платформи није могуће променити предавање, вежбачку групу и слично.

6.1. За приступ предавањима, потребно је да се пријавите на Сова платформу, како је описано у кораку 2. Потом при врху из менија, Моји курсеви одаберите одговарајуће предавање. Потражите жељено предавање на које желите приступити и кликните на линк за улаз на предавање.

6.2. Након клика на линк за предавања, отвориће се Тимс програм и добићете дугме, да се придружите предавању. Кликните на то дугме и бићете након чега треба да видите слику и чујете тон са предавања

6.3. ВАЖНО! Није дозвољено да се са два различита уређаја истовремено пријајавите на једно предавање. Стога ако пратите и са рачунара и са телефона предавања, пазите да се не пријавите истовремено са оба уређаја на Тимс.