Традиционално Такмичење у беседништву студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду је 2019. године обележило јубилеј, четврт века постојања. Кроз својих 25 година живота, ово такмичење је изнедрило бројне изузетне говорнике, данас сјајне правнике. За сваку професију, а нарочито за правничку, вешто сналажење са живом речи је неопходно и драгоцено. Вештина доброг говора је квалитет који утире сигуран пут успеху у адвокатури, правосуђу или било ком другом јавном, али и приватном послу.

Poeta nascitur, orator fit – Песник се рађа, говорник настаје! Због тога, Правни факултет Универзитета у Новом Саду већ више деценија брижљиво гаји и развија говорнички таленат код студената. Пошто доброг говорника ствара упоран рад, пре него природна надареност, студенти Правног факултета се охрабрују и кроз наставу Реторике да слободно говоре и да учествују у овом такмичењу, надметању најбољих.

Беседници се такмиче у две категорије: слободна тема и задата тема. У категорији слободне теме студенти могу сами да одреде тему о којој желе да говоре. С друге стране, постоји могућност одабира једне од неколико задатих тема за припрему говора. На самом такмичењу учествује до 12 најбољих говорника који се одређују претходном селекцијом. Редослед наступања такмичара се одређује коцком. Говори треба да трају између пет и седам минута.

Такмичаре оцењује стручни жири. Награђују се прва три места у обе категорије, а одређује се и апсолутни победник Такмичења. Публика, готово увек препуног амфитеатра, такође има могућност да на паузи након такмичарског дела да свој глас најбољем говорнику.

На крају, будућим такмичарима остаје само да се прилагоде важном упутству Бранислава Нушића, комедиографа и писца једног од најбољих уџбеника реторике, „да буду довољно речити, убеђени у оно што говоре и да умеју да владају собом“.

Tрадиционално 26. пут студенти Правног факултета у Новом Саду су се 16. априла 2022. године надметали у беседништву. Такмичење је ове године одржано на Златибору.

Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле две мисли Бранислава Нушића: Брак је уговор по коме човек једном у животу каже ДА и преузима обавезу да то понавља целог живота и Правда је људима често тежа од неправде. Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: председник Апелационог суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Владислав Костић, адвокат Иван Гвозденац, као и продекан нашег факултета проф. др Слободан Орловић.

У конкуренцији су били како већ искусни беседници, тако и најмлађа генерација беседника. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња III године основних академских студија, Марија Иконић, која је говорила на тему Правда је људима често тежа од неправде. Она је, такође, освојила гласове публике. Прво место у категорији слободна тема је освојила Љубица Драгојлов, студенткиња I године основних академских студија, са беседом под називом Истине и лажи, док је у категорији задата тема, прво место припало Јани Атељевић, студенткињи IV године основних академских студија, која је говорила на тему Брак је уговор по коме човек једном у животу каже ДА и преузима обавезу да то понавља целог живота. Друго место у категорији слободна тема освојила је студенткиња IV године основних академских студија, Богдана Ђурић са беседом Верујем, десиће се, док је друго место у категорији задата тема припало студенткињи I године основних академских студија, Александри Дамјанац, која је представила беседу на тему Правда је људима често тежа од неправде. Факултет је, као и сваке године, победницима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број студената Правног факултета у Новом Саду.

Студенти Правног факултета Универзитета у Новом Саду су се 5. децембра 2019. године, јубиларни, 25. пут, надметали у беседништву. Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Ко другоме јаму копа, сам у њу упада и Часно живети, другога не повредити, свакоме његово доделити (Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: председник Апелационог суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Зоран Копривица, као и продекани нашег факултета проф. др Татјана Бугарски, проф. др Гордана Дракић и проф. др Слободан Орловић.

У конкуренцији су били како већ искусни беседници, тако и најмлађа генерација беседника, која је бриљирала, а судећи према оценама жирија, чак и надмашила старије колеге. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња I године, Драгана Николић, са беседом под називом Мигранти. Она је, такође, освојила и прво место у категорији слободна тема. У категорији задата тема, прво место је припало Теодори Јанић, студенткињи III године, која је говорила на тему Часно живети, другога не повредити, свакоме његово доделити. Друго место у дисциплини слободна тема, као и гласове публике је освојио студент IV године, Данило Лучић са беседом Лакши пут, док је друго место у дисциплини задата тема припало студенту I године, Александру Малешевићу, који је представио беседу на тему Часно живети, другога не повредити, свакоме његово доделити. Факултет је, као и сваке године, победницима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали представници Покрајинске владе, правосуђа и других државних и културних институција.

Студенти Правног факултета Универзитета у Новом Саду су се, 6. децембра 2018. године, по 24. пут надметали у беседништву. Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Без муке нема науке и Судија треба да води рачуна о правичности (Iudex aequitatem semper spectare debet). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Зоран Копривица, као и продекани нашег факултета проф. др Гордана Дракић и проф. др Слободан Орловић.

Конкуренција је била веома оштра, имајући у виду чињеницу да су снаге одмеравали како већ искусни беседници, победници у обе дисциплине са претходна два такмичења, тако и најмлађе генерације беседника, које су се представиле у лепом светлу и успеле да стану раме уз раме са сада већ старим зналцима красноречја. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња III године, Mаја Сегединац, са беседом под називом Не сутра – данас. Прво место у категорији слободна тема је освојила Оливера Цвијетић, студенткиња I године, са беседом Говор је слика душе. У категорији задата тема, прво место је припало Алекси Томановићу, студенту II године, који је говорио на тему Судија треба да води рачуна о правичности. Друго место у дисциплини слободна тема је освојила студенткиња II године, Теодора Јовановић са беседом Сумрак вредности као изговор, док је друго место у дисциплини задата тема припало студенту I године, Мирку Јешићу, који је представио беседу на тему Без муке нема науке. Гласове публике је добио студент IV године, Никола Сибинчић са говором на задату тему Судија треба да води рачуна о правичности. Факултет је победницима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали представници Покрајинске владе, правосуђа и других државних и културних институција.

Tакмичење у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду одржано је 7. децембра 2017. године. Беседници су се такмичили у две дисциплине: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Истина као граница слободе говора и Право је вештина доброг и правичног (Ius est ars boni et aequi). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: председник Вишег суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Зоран Копривица, као и професори нашег факултета Гордана Дракић и продекан Бранислав Ристивојевић.
Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња II године, Јана Атељевић, са беседом под називом Разлике. Она је, такође, освојила и прво место у категорији слободна тема, као и гласове публике. У категорији задата тема, прво место је припало Николи Сибинчићу, студенту III године, који је говорио на тему Истина као граница слободе говора. Друго место у дисциплини слободна тема је освојила студенткиња II године, Маја Сегединац са беседом Докле више?, док је друго место у дисиплини задата тема припало студенту II године, Срђану Хромишу, који је представио беседу на тему Истина као граница слободе говора. Факултет је победницима и осталим такмичарима припремио прикладне поклоне.
Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали представници Покрајинске владе, правосуђа и других државних и културних институција.

Tакмичење у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду одржано је 8. децембра 2016. године. Беседници су се такмичили у две дисциплине: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Гвожђе се кује док је вруће и Највеће право, највећа неправда (Summum ius, summa iniuria). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: првакиња драме Српског народног позоришта глумица Александра Плескоњић-Илић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, председник Вишег суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, адвокат Милан Борђошки, солиста опере Српског народног позоришта Жељко Андрић, као и продекани нашег факултета проф. др Татјана Бугарски и проф. др Бранислав Ристивојевић.

Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студент I године, Данило Лучић, са беседом под називом Ћелија. Он је, такође, освојио и прво место у категорији слободна тема, као и гласове публике. У категорији задата тема, прво место је припало Маји Сегединац, студенткињи I године, која је говорила на тему Гвожђе се кује док је вруће. Друго место у дисциплини слободна тема је освојила студенткиња III године, Срђана Јованић са беседом Вршњачко насиље – закон јачег или закон храброг и хероја, док је друго место у дисиплини задата тема припало студенткињи I године, Јелени Танасић, која је представила беседу на тему Највеће право, највећа неправда. Факултет је победницима и осталим такмичарима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали и председник Покрајинске владе, Игор Мировић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, као и представници правосуђа и других државних и културних институција.

На Краљевском двору у Београду, 8. децембра 2017. године, одржано је Краљевско национално такмичење у беседништву у коме су учествовали победници из свих 5 универзитетских центара у Србији: Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша и Новог Пазара. Учеснике је оцењивао жири у следећем саставу: академик Матија Бећковић, арх. Драгомир Ацовић, члан Крунског већа Краљевског дома Карађорђевића, писац Предраг Марковић и др Милан Ст. Протић, историчар и политичар. Представници нашег факултета су били прошлогодишњи победници Такмичења у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду, Данило Лучић и Маја Сегединац, студенти II године, који су и овом приликом бриљирали. Маја Сегединац је на националном такмичењу освојила прво место са беседом Докле више?, док је Данило Лучић заузео треће место са беседом Ћелија.